0M0A6833-gradient-edit.jpg

GALV MOUNTAIN

RECENTLY COMPLETED

Photograph | OOF! architecture


GALV MOUNTAIN HOUSE

Galv Mountain house is the renovation and extension of a tiny Richmond cottage on a narrow street, deep in the densest heart of Richmond. The quaint Victorian cottage had been standing for over 150 years with a colourful past housing everyone from workers in the neighbourhood factories and notorious members of Melbourne’s underbelly to the inner city loving residents of today.

The diminutive nature of the house, the lot and the street all conspired to make the house feel too cramped and its resident needed just a bit of extra room. Its future enjoyment was further threatened by neighbouring development that would take away what modest aspect and light it received. The only way was up.

Our mission was, as the builder put it, to “build a ship in a bottle”.

BEFORE | Photograph | OOF! architecture


HOW DOES GALV MOUNTAIN HOUSE WORK?


DESIGN TEAM

Architecture + Interiors | Fooi-Ling Khoo + Jack Wilkinson
Planning + Heritage | Fooi-Ling Khoo + David Brand

Engineer | Structural Edge Consulting Engineers
Building Surveyor | Anthony Middling & Associates

 

CONSTRUCTION TEAM

Builder | CBI - Anthony Adams
Doors + Windows | Aspect Windows
Joiner | LUNA Joinery
Electrician | Linked Electrical

 

MEDIA ENQUIRIES:

Please have a look on Bowerbird.io for more information about this project

 

GALV MOUNTAIN HOUSE UNDER CONSTRUCTION